top of page

"Orchidėjų" padėkos pavakarė Šilėnų pelkėje

Atnaujinta: 06-07


Pirmojo birželio antradienio pavakarę jaukiai praleidome Šilėnų pelkėje (Vilniaus r.), į kurią sukvietėme mūsų organizuotų gamtotvarkinių talkų pelkėse (ir ne tik Šilėnų) dalyvius ir vietos gyventojus. Svečių "geografinis žemėlapis" apjungė sostinę ir pačius Šilėnus, o paskui nusitęsė iki pat Lietuvos geografinio centro – Kėdainių.


Turėjome daug gražių užmačių susitikti. Pirmiausia – pasiilgome bendraminčių, kuriuos norėjome vėl pamatyti ir pakalbinti ne tik interneto platybėse, bet "akis į akį"; antra – norėjome kartu pasidžiaugti mūsų bendrų darbų rezultatu; trečia – taip gera pabūti gamtoje, įkvėpti šviežio oro ir paganyti akis po žemapelkės gamtos lobyną, pasiklausyti paukščių balsų, įkvėpti gryno oro (ir ne vieną gurkšnį) ir... visa tai padaryti neskubant ir net maloniai patinginiaujant (nors kartą metuose!).


O tuo pačiu jaukiai įsisupę į gamtos gamtos ir bendraminčių glėbį kartu paminėjome ką tik birželio 2-ąją prabėgusią Pasaulinę durpynų dieną ir vos prieš du metus Venecijoje pasirašytą poetišką deklaraciją „Venecijos susitarimas: saugome pasaulio pelkes lokaliai“ – siekį saugoti pasaulio pelkes čia pat netoli savo namų, mūsų gyvenimuose, be jokių valdžios iš "aukščiau nuleistų" įpareigojimų, ir, žinoma, viena koja žengėme link birželio 5-osios – pasaulinės aplinkos apsaugos dienos link.




Pasidžiaugėme atsivėrusia Šilėnų žemapelkės erdve, vasaros ritmą jau pagavusį pelkės gyvąjį pasaulį – gerokai įsidrąsinusius gegužraibinius augalus, mūsuose dažnai "lietuviškosiomis orchidėjomis"  vadinamus, čiulbančius ar "mekenančius" paukščius , dūzgiančius vabzdžius  ir virš pelkės sklandančius gamtos kvapus .

Nuoširdžiai dėkojame Jogailai Mackevičiui, mūsų fondo Abasadoriui, už mūsų veiklų palaikymą, nuoširdų pasakojimą apie "lietuviškąsias orchidėjas" ir patiems ištvermingiausiems pravestą ekskursiją Šilėnų pažintiniu taku.


Džiugu ir didelė garbė buvo Jus vėl sutikti, visgi...

pasigedome tų, kurie šįkart neturėjo galimybės atvykti,

bet... mes Jus pamenam!


Jūratės Sendžikaitės, Mindaugo Nefo ir

Kristinos Dapkūnienės nuotraukos

24 peržiūros0 komentarų

Comments


bottom of page