top of page

Su nauja knyga rankose tvariai ūkininkaukime durpiniuose dirvožemiuose

Atnaujinta: 08-05

Paskutinę pavasario savaitę pasitikome su nauja projekto knyga – Pelkininkystė. Klimatui palankus ūkininkavimas šlapiuose durpiniuose dirvožemiuose (2024).


Naujasis leidinys skirtas žemių savininkams ir žemdirbiams, ūkininkaujantiems durpiniuose dirvožemiuose, suinteresuotiems žemės ūkio, gamtosaugos ir savivaldybių specialistams bei plačiajai visuomenei. Skaitytojus supažindiname su pelkininkyste ir jos svarba klimato kaitos švelninimui, pristatome naudingą informaciją, kaip laikantis pelkininkystės principų ūkininkauti šlapiuose durpiniuose dirvožemiuose, pateikiame praktinių patarimų, kaip atkurti pelkę nusausintuose durpiniuose dirvožemiuose, aptariame galimas pelkininkystės kryptis, kaip auginti tinkamus augalus ir jų auginimo ypatumus bei pelkininkystės biomasės panaudojimo galimybes. Leidinyje rasite Lietuvoje ir Vokietijoje įgyvendintų tvaraus ūkininkavimo atkurtuose šlapiuose durpiniuose dirvožemiuose pavyzdžių.



Visą leidinį galite perskaityti internete arba atsisiųsti – Pelkininkystė. Klimatui palankus ūkininkavimas šlapiuose durpiniuose dirvožemiuose (.pdf). Norintys turėti spausdintą egzempliorių prašome kreiptis į fondo atstovus (spausdintų egzempliorių skaičius ribotas).


Leidiniui antrina ir vasario mėnesį internetineje erdvėje paskelbtas projekto videofilmas "Pelkininkystė. Ūkininkavimas šlapiuose durpiniuose dirvožemiuose" (2024), pasakojantis aapie pelkinkystę (anglų k. – paludiculture, lot. k. ‘palus’ – pelkė) – klimatui palankų ūkininkavimą šlapiuose durpiniuose dirvožemiuose.



Leidinys ir video filmas yra sukurti įgyvendinant tarptautinį projektą „EUKI – pelkininkystės plėtra žemės ūkyje Baltijos šalyse“ (2021–2024 m.).


Projektą finansuoja Europos klimato kaitos švelninimo iniciatyva (EUKI), remiama Vokietijos federalinės ekonomikos ir klimato apsaugos ministerijos. EUKI yra Vokietijos federalinės ekonomikos ir klimato apsaugos ministerijos inicijuota projektų finansavimo priemonė. Svarbiausias EUKI tikslas – skatinti Europos šalis bendradarbiauti klimato apsaugos srityje,

t. y. siekiant sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.


Europos klimato kaitos švelninimo iniciatyva (EUKI) bei Vokietijos federalinė ekonomikos reikalų ir klimato apsaugos ministerija neprisiima atsakomybės už šio leidinio ir videofilmo turinius. Už pateiktą informaciją atsako VšĮ Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondas.

31 peržiūra0 komentarų

Komentar


bottom of page